Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Απορίες για το παστεριωμένο γάλα..



Ξέρετε ότι αν το γάλα στη χάρτινη συσκευασία δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ; Απίστευτο; Ο νόμος επιτρέπει στις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία...

Όταν το γάλα φτάνει στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5. Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3, δηλαδή γάλα που έχει ανα-παστεριωθεί 2 φορές. Μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5 γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί. Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 έως 5. Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.
Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάξτε στον πάτο του μπουκαλιού. Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5, ούτε ακόμα και με 3, αν είστε λεπτομερείς στις αγορές σας. Πηγή http://blogthea.gr/ , http://ksipnistere.blogspot.gr/ , κ.α.

Μετά απο αυτά τα άρθρα μπήκα στην διαδικασία να ψάξω μήπως βρώ ακριβώς τι συμβαίνει.Ψάχνωντας βρήκα και αυτό....

''Η συνεχόμενη παραπληροφόρηση σχετικά με το φρέσκο παστεριωμένο γάλα και η αμφισβήτηση της ποιότητάς του είναι ένα θέμα που οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, γιατί αξίζει να προστατεύσουμε ένα τόσο πολύτιμο τρόφιμο όπως το ελληνικό φρέσκο γάλα.
Εδώ και χρόνια ανακυκλώνεται μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ένα κείμενο, που υποστηρίζει ότι υπάρχει άμεση σχέση της διαδικασίας παστερίωσης με τον αριθμό που υπάρχει τυπωμένος ή ανάγλυφος στο κάτω μέρος της χάρτινης συσκευασίας γάλακτος.
Φυσικά η συγκεκριμένη άποψη είναι απόλυτα ψευδής και ανυπόστατη. Η πραγματικότητα είναι ότι οι αριθμοί (τυπωμένοι ή ανάγλυφοι) που υπάρχουν στο κάτω μέρος της χάρτινης συσκευασίας γάλακτος αφορούν: είτε αριθμούς παρτίδων των χαρτιών και τυπώνονται από την εταιρεία που παράγει τις συγκεκριμένες χάρτινες συσκευασίες είτε τον αριθμό του ακροφυσίου ή της εμφιαλωτικής μηχανής στην οποία συσκευάστηκε το γάλα.
Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα επαναπαστερίωσης του γάλακτος! Κάτι τέτοιο άλλωστε αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία, για την εφαρμογή της οποίας υφίστανται διαρκείς και συνεχείς έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Οι συγκεκριμένοι αριθμοί τυπώνονται για λόγους ιχνηλασιμότητας των παρτίδων και επιβάλλονται από τα συστήματα ποιότητας που εφαρμόζουν οι εταιρείες. Κάθε συσκευασία γάλακτος λοιπόν έχει αναγνωριστικά στοιχεία της παρτίδας για λόγους ποιότητας και ασφάλειας των καταναλωτών.

Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Δ/ντής Διαχείρισης Ποιότητας
ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. ''


Ποιόν ακριβώς πρέπει να πιστέψουμε;

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου